16 Temmuz 2007 Pazartesi

Samsun geleceğe yürüyor ikinci etken

İkinci etken, Yeşilırmak ve Kızılırmak nehilerinin can kattığı, Türkiye' nin en geniş ve en bereketli Bafra ve Çarşamba ovaları üzerinde yer almasının getirdiği yerleşik medeniyet birikimidir ki; bu Karadeniz' in Mezopotamyası olarak isimlendirilen Samsun' un; neden uluslararası ticaretin merkezi olmasının yanısıra, birçok büyük medeniyete beşiklik yaptığınıda açıklıyor. Samsun' un kendi derin ve görkemli tarihi deneyimlerinden süzülmüş antik bilgeliği, onu tarihi boyunca cazip ve değerli kılmıştır. Samsun' u Samsun yapan nadir ve eşsiz özellikleri ile; doğa, iklim, modern çevre koşullarına lider şehir vizyonuda eklersek; Samsun' un tarihi planda ve bugün merkez olmasından daha önemli olan olgu, Samsun' un Geleceğin de Merkezi olmasıdır.

Samsun geleceğe yürüyor

Avrupa ile canlı ticaret kapasitesinin ve AB kriterleri vizyonunun yanı sıra; Samsun içte Anadolu, dışta kuzey ülkeleri ile ticaretin de tarihi merkezi. Orta Asaya/ Doğu Karadeniz/ Kafkaslar, Orta Doğu/ Akdeniz/ Afrika ve Batı Karadeniz/ Balkanlar/ Avrupa üçgeninin doğal ve stratejik anlamda merkezinde bulunan Samsun' un;coğrafyasından kaynaklanan bu jeopolitik önemi,uluslararası bir ticaret çekim merkezi olan şehri bugün de ayrıcalıklı kılan ana etken.

Coğrafi özellikleri

Coğrafi özellikleri Samsun' u her devirde cazip kılmış, şehri Karadeniz' in en önemli limanı haline getirmiştir.
Kızılırmak ve Yeşilırmak vadileri ile Bafra ve Çarşamba ovaları arasında yer alan Samsun, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları arasında; sırtını güneyde Canik, batıda ise Çangal dağlarına vermiş de, denize paralel uzanmış bir deniz kızı gibi, bereketli ve güzeldir.Bir doğa cenneti olmasının yanı sıra; Karadeniz ve çevresinin tarih öncesinden bu yana, en önemli ticari ve kültürel merkezi olmuş, nice medeniyetlere yaşam sunmuş olan Samsun' un 14 medeniyete beşiklik etmiş derinlikli geçmişi, onun parlak geleceğinin en açık işareti..

Bereketli topraklar üzerinde

Bereketli topraklar üzerinde medeniyetlerin geçit yaptığı tarihi abide, Samsun...Karadeniz'in Mezopotamyası.
Türkiye'nin kuzey kapısı. Baş döndüren bir tarih serüveninin, bazen mitoloji, bazen söylence, bazende bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkan azameti. Tarih öncesi dönemden günümüze, bölgesinin merkezi olma özelliğini her zaman korumuş; gerçeğin efsaneleştiği, efsanelerin gerçekleştiği imkanlar diyarı.