17 Temmuz 2007 Salı

Haberleşme ve konaklama

Telekomünikasyon hizmetlerinde karadeniz bölgesinin en önde gelen şehri olan samsun; % 94'lük santral kapasite kullanım oranı ile Türkiye ortalaması üzerinde abone sayasına sahip. 334.605 telefon santral kapasitesi ile 316.576 aboneye hizmet sunulur.Yaklaşık 9000 internet abonesi ve 11 civar şehre internet altyapısı için hizmet sunumu;üniversite ve çeşitli kamuya açık mekanlarda kablosuz internet hizmeti gibi verilen, şehrin haberleşme alanında da son derece donanımlı oldugunu gösteriyor.geçen yıl 100.000'den fazla yerli ve yabancı turistik ziyarete sahne olan şehirde,50 turistik tesiste 2500 civarında yatak kapasitesi ile hizmet sunuluyor.

Ulaşım

Hava kargo üniteli uluslararası havalimanı ve yılda 2 milyon yolcu kapasitesiteli olan ve uluslarası standartlarda 24 saat hizmet veren 12 000 metrekare terminal binası samsun 'un gurur duyduğu bir yatırım.samsun liman işletmelerinde; yıllık 3 milyon tondan fazla yükleme boşaltma faliyeti söz konusu.Ayrıca özel limanın varlıgı samsun 'un ticari potansiyelini artırıyor.Bunların beraberinde,7 ilçesi anayollar üzerinde bulunan samsun;iç ve batı Anodolu ile hızlı baglantı sağlayan kara ve demiryolları sayesinde karadeniz'in Türkiye'ye ve Akdeniz'e açılan kapısıdır.

Enerji

Samsun bölgenin enerji sektöründeki konumuyla bir enerji üssü haline gelmiştir.Uluslararası mavi akım dogalgaz hattı faaliyettedir.yapımına başlanacak olan samsun-Ceyhan petrol boru hattının taşıma kapasitesinin zaman içerisinde 2 katına çıkarılabilmesi mümkün.Petrol ve doğalgaz dolum tesisleri ile enerji aktarma terminali olan samsun'da toplam 3.379 Gwh hidroelektrik üretimi yapılmaktadır.

Acteeum Grup Samsun Alışveriş Merkezi, Otel & Konferans Merkezi Projesi

Acteeum Grup Samsun Proje'sine göre Samsun merkez' de 53, 000 m2 Alışveriş merkezi,
Yeraltında bulunan kapalı 1.500 araç kapasiteli otopark, Proje kapsamında büyük ustalık isteyen otel & konferans salonu ulunmaktadır. Proje,samsun ilinde ilk en büyük ve en modern alışveriş merkezini temsil edecektir.

Not:Tercüme program tarafından yapılmış olup kelime hataları olabilir.


























Nüfus, şehirleşme ve çalışma hayatı

2000 sayımına göre Samsun nüfusu şehir merkezinde 635.254 köylerde ise 573.883 olmak üzere toplam 1.209.137'dir.Nüfusun % 47'si köylerde % 53'ü şehirlerde yaşamaktadır.Yıllık nüfus artışı % 2'dir.Çalışan nüfus sayısı 2000 rakamlarına göre 505.115'tir. Nüfusun iktisadi faaliyet kollarına göre sırasıyla;Toplam hizmetleri,toptan-perakende ticaret, imalat sanayi, inşaat, mali hizmetler olarak sıralanabilir.

SAĞLIK

Samsun'da yaklaşık 20 kamu -özel hastanelerinde 4.057 yatak kapasitesiyle sağlık hizmeti verilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın 11 bölge sağlık merkezinden biri olarak ilan edilen Samsun'da özellikle ihtisas hastaneleri öne çıkmakta. Bunlardan bazıları; Fizik Tedavi,Diş,Gögüs Hastalıkları,Ruh ve Sinir Hastaları ve yeni kurulacak olan özel Kardiyoloji Hastaneleridir. Türkiye'de hastane sayısı içerisinde oranı kamu hastanelerinde %89 özel hastanelerde%11'dir.19 Mayıs Tıp Fakültesi 782 kişilik yatak kapasitesi ile faaliyet göstermektedir.

Eğitim

Samsun egitime son derce açık bir şehirdir.okul öncesi,ilkögretim ve ortaögretim düzeyinde toplam 1560 okulda 11.159 öğretmenler 250.445 öğrenciye öğretim sunulmaktadır.45 lisede 31.443 öğrenci,meslek liselerinde 38 okulda 18.304 öğrenci,özel okullarda 1822 öğrenci ve özel dershane ve kurslerda 20.000 öğrenci öğrenim görmektedir. 1975 de kurulan 19 mayıs ünüversitesi'nde 30.000 öğrenciye,115'i profesör olmak üzere yaklaşık 2000 civarıda öğretim görelisiyle eğitim verilmektedir.14 fakülte 19 yüksekokul ve 4 enstitüy sahip 19 mayıs ünüversitesi Türkiye'de tıp eğitimi veren 7. büyük ünüversitedir.kurulması pilanlanan vakıf ünüversitesi Samsun'un eğitim alanında ülkemizin önde gelen merkezlerinden biri olmsını sağlayacaktır.

Sanayiye kamunun verdiği önemli bir destek teknik ve mesleki eğitidir.ünüversite bağlı teknik okullarda ve orta eğitimde verilen teknik eğitimle,kalifiye iş gücü yetiştirilmekte.

Modern sosyal altyapısı ile yaşanacak bir şehir

Samsun'da merkez ilçe dahil 15 ilçe vardır.bu ilçelerin isimleri sırası ile;Merkez,Alaçam,Asarcık,Ayvacık,Bafra,Çarşamba,Havza,Kavak,Ladik,19 Mayıs,Salıpazarı,Tekkeköy,Teme,Vezirköprü ve yakakennt'tir.15 ilçe 962 köy 10 bucak ve 51 belediyeden oluşan idari yapı vardır.

Doğal zenginlikler

En önemli yaylaları ladik,Havza, Vezirköprü ve Kavak yaylalarıdır.Büyük akarsuları,Yeşilırmak,Kızılırmak ve Terme çayıdır. En büyük ovaları Bafra,Çarşamba ve Vezirköprü ovalarıdır.Bafra Balık Gölleri,Ladik gölü, Simenit gölü en önemlileri olmak üzere çok sayıda göl vardır.Baraj gölleri ise Altınkaya,Derbent,hasan Uğurlu, Suat Uğurlu ve Çakmak'tır.Samsun kıyı şeridi genellikle ılıman bir iklime sahiptir.

Türkiye'nin kuzey kapısı

Samsun karedeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının denize döküldüğü deltalar arasında yer alır.Kuzeyinde karadeniz,doğusunda Ordu batısında Sinop, güneyinde Tokat ve Amaya ve güneybatısında ise çorum ile komşudur.ilin en yüksek noktası 2062 m. ile Akdağ2dır.Samsun ili topraklarında platolar geniş bir alana yayılmış olup,il topraklarının % 37,2'sini kaplar. İl topraklarının % 17,9'unu da ovalar oluşturmaktadır.

Esli Taş Devri'nden bu yana insan uygarlığının merkezinden

Samsun'da ilk insan izlerinde Tekkeköy Mağara Kale yerleşmelerinde rastlanmıştır.

Eski Taş Devri'ne (M.Ö.600 000-10 000)ve Orta Taş Devri'ne (M.Ö.10 000-8 000)ait bu izler,bölgede insan varlığının ve uygarlığının yüz bin yılları aşan derin geçmişinin yaşayan bir kanıtı.


Son Tunç Çağı'nda (M.Ö.1600-1200) Gaskaların Yaşadığı bölgede Sırasıyla; Anadolu'nun en eski uygarlıklarından Hititler,Friglar,Kafkasyalı Kimmerler,Amisos'u kuran ege'li denizci miletliler,efsanevi kadın savaşçılar olan amazonlar,paphlagonlar,atinanılar,persler,Buyük iskender'in ulusu Makedonyalılar,Pontuslular;İmporotor zezar'ın'Geldim,Gördüm,Yendim!'sözüyle hatırlanan bir zaferle şehri pontuslulardan alan Romalılar,Bizanslılar,Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür.


Bu silsileye altın bir halka misali eklenen genç Türkiye Cumhuriyeti; 19 mayıs 1919 tarihinde,Atatürk tarafından Samsun'da atılan o ilk adımla kurulduğu içindir ki;Samsun Atatürk'ün ve ulusal egemenliği yeri olmuş,eşsiz armağanla taçlanmıştır..